Osnovna šola Fokovci nudi zaposlenim in učencem možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).

 

1. Kaj je Eduroam?

 

Storitev Eduroam omogoča učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam.

 

V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, osnovne in srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

 

Omrežje je zasnovano tako, da lahko učenci/dijaki/študentje ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno, v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj OŠ Fokovci dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Mariboru ali Ljubljani oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

 

2. Tehnične zahteve za dostop

 

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, tablico, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA2-Podjetniško (WPA2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

 

3. Navodila za priklop

 

Lahko si pomagate z prednastavljenimi programi za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi – eduroamCAT. Poleg tega je za uspešno prijavo in posledično brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo na matični ustanovi – OŠ Fokovci.

 

4. Pomoč in kontaktne osebe

 

Kontaktna oseba je Mateja Hladen, tel: (02) 544 90 22.

(Visited 5 times, 1 visits today)