Ste vedeli?

  • Vseslovenska raziskava je pokazala, da kar 60 odstotkov učencev  v razredu ne pije dovolj vode, če jih k temu redno ne spodbujamo.
  • Že izguba samo 1 do 3 odstotkov telesne tekočine povzroči težave pri razmišljanju, padec koncentracije, utrujenost in glavobol.

Za optimalno zdravje in delovanje možganov je nujno potrebno zadostno uživanje vode.  V šolah je veliko različnega dogajanja in učenci velikokrat pozabijo piti – tudi tedaj, ko so žejni. Zato smo se pridružili celoletnemu in medpredmetno povezovalnemu evropskemu Erasmus+ projektu, ki je posvečen vodi.

Gre za vsesplošno ozaveščanje o pomenu vode, zato bomo med šolskim letom na šoli izvajali različne aktivnosti, kjer bomo vodo obravnavali celostno: kot vir zdravja in dobrega počutja, pomen vode za kraj ter kot navdih za umetniške stvaritve.

Vodne šole spodbujajo pitje vode čez cel šolski dan. Ni dovolj, da spijemo zadostno količino tekočine, temveč je pomembno tudi, kaj pijemo. V vodnih šolah je voda osnovna pijača in tudi ostale pijače naj bodo osnovane na njej: zeliščni, sadni čaji, voda z zelišči, rezinami sadja. Sladke pijače zato niso dovoljene. S tem hkrati pripomoremo k boljši hidraciji in preprečevanju prekomerne telesne teže in kariesav otroštvu.

Pitje vode iz pipe iz stekleničk za trajno uporabo ima v času, ko so plastični odpadki iz plastenk  postali masovna grožnja našemu okolju, tudi pozitivne okoljske učinke, saj znatno zmanjša porabo plastenk. Tako vodne šole pripomoremo k čistejšemu okolju. Ne smemo spregledati še ekonomske plati, saj je pitje vode iz pipe znatno cenejše od ustekleničene vode.

V okviru projekta bomo:

·         pili vodo iz svoje stekleničke ali bidona,

·         imeli dostop do sveže vode iz pipe cel dan,

·         tudi učitelji pili vodo in bomo zgled učencem,

·         spodbujali pitje vode med odmori in med poukom.

Spoštovani starši,

naprošamo vas, da učenci vsakodnevno prinašajo s sabo v šolo svoje stekleničke oz. bidone, iz katerih bodo lahko pili vodo.

Spodbujamo vas, da tudi doma v popoldanskem času s svojimi otroci uvedete svoj ritual pitja vode in s tem še dodatno pripomorete k uresničevanju ciljev Vodne šole.

Povezava do projekta.

(Visited 87 times, 1 visits today)